O outono é a época das castañas.
A castaña foi un alimento de referencia, fundamental tanto na economía como na dieta na antigüidade, sendo a principal fonte de hidratos de carbono en tempos de escaseza.
A xente ia cara os soutos e comezaba a golpear as polas das árbores para conseguir cos ourizos se desprenderan das polas e caeran ó chan. Os homes eran os que realizaban a tarefa de varear. Existen dous tipos de varas para realizar esta tarefa: as varas de pico (máis cortas e lixeras) e as varas de faldeira (mais largas e pesadas).
Para subir ó castañeiro utilizabanse unhos ganchos chamados garrucha ou cambo. Normalmente os varixois (persoas que varixan), comezaban por o apice da árbore e terminaban vareixando as faldeiras, que son as polas cercanas ó chan.
Despois apañanbanse os ourizos utilizando as colleidoras para non pincharse, que son una especie de pinzas de madeira. Hoxe en día empleanse maiormente guantes de traballo. Os ourizos botabanse nunha cesta grande sen asas e cando se enchían vacíabanse nunha curripa. A curripa é unha construcción circular sen cubrición e de pequena altura realizada con pedra. No seu interior as castañas ian secando e madurando lentamente abrindo o ourizo, e ao cabo do tempo a castaña está separada de seu envoltorio, sendo sencillo recolectala.
Despois de desourizar (sacar as castañas dos ourizos), escollense as máis grandes para a casa e as máis pequenas para alimento do gando.
---------------------------------
Hoxe en día é frecuente que as castañas caian e se perdan no chan, ou as coman os xabarins, pero non sempre foi así. A castaña foi históricamente un alimento esencial nas casas do rural das Fragas, cada familia poseía os seus propios castaños que inxertaban e cuidaban. No outono proporcionaban un bo alimento que se conservaba durante parte do inverno. Comíanse cocidas e sobre todo asadas no tambor, que é cilindro metálico aburatado que xira manualmente facilitando o movemento das castañas para evitar que se queimen. Aquí era frecuente, e ainda hoxe fanse as reunions de veciños para xantar castañas asadas. Esta festa é coñecida como o magosto.
No hay comentarios:
Publicar un comentario